Akik néha idepislantanak:

Gondok, kérések, kérdések.

Ha bárki valamit kérdezni, kérni szeretne akkor az írjon a pspteam@freemail.hu-ra

Köszönjük!

Megnyilvánulásaim a bloggal kapcsolatban.

Sziasztok!

Társat keresek a bloghoz. Ha valaki csatlakozni akar, az küldjön egy e-mailt a személyes adataival, és egy általa készített cikket bármely témában a pspteam@freemail.hu címre.

Mellesleg továbbra is várom kérdéseiteket ugyanerre a címre.

Milyen az új blog?

Ott voltál az OSG-n?

Tetszett az OSG12?

2010. november 3., szerda

Ügyelet


Már-már a tél irányába sodródunk, semhogy a nyár napsütéssel teli napjai térnének vissza kis életünkbe. Sokunk már az őszi szünetben tengődik és próbálja kitalálni, hogy mit csináljon. Egy-két tippet én is tudok nektek adományozni. Példának okáért: zenehallgatás, különböző téli sportok kipróbálása, tanulás és olvasás. Az utóbbi lehet valami irodalmi mű, de erősen ajánlom a mostani bejegyzést is, amire mindenkinek, szinte mindig és mindenhol érdemes visszaemlékeznie...
Szóval, elő az olvasószemüvegekkel és az egyéb segédeszközökkel, mert itt van az, amit érdemes jegyzetelni:
A boka az egyik leggyengébb csontokból, izomból és szalagokból álló része testünknek. A legtöbb sportágban is -a deszkázást is beleértve- ez a testrész végzi a piszkos munka egyötödét. Ez meglátszik a kórházi statisztikákon is, mivel a sürgősségin a sérülések 12%-a a bokából ered.
Bármilyen bajt meg lehet előzni (ha ilyen típusú) nyújtással. Fontos szerepe van e műveletnek, mivel így a szalagok rugalmasabbá válnak, és a az izmok is bemelegednek.
Ha mégis megtörténik a szerencsétlenség, akkor már oda kell figyelni.
Rándulásnál már az őskorban is alkalmazott és nagyon jól bevált praktikák a leghasznosabbak. Ide sorolhatjuk a polcolást, illetve a jegelést, amit csak tíz-tizenöt percig ajánlott használni, mivel a szöveteidet lefagyasztja. Szóval, agyba-főbe nem szabad! (Ezeken kívül a kenőcsök használata sem tilos)
A szalagszakadás már sokkal neccesebb. Ebben az estben gipszelésre is sor kerülhet.
Két panasz van, amiknél kötelező az orvoshoz történő elbicegés. Ez a kettő a törés, és a bokaficam. Ezek elég durva elváltozásokat produkálnak, és fájdalommal is járnak.
A törés egy idő múlva már nem annyira érezhető, de a baj otthoni elsuvickolása tragikus következményekkel járhat, szóval ilyen esetben irány az ügyelet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése