Akik néha idepislantanak:

Gondok, kérések, kérdések.

Ha bárki valamit kérdezni, kérni szeretne akkor az írjon a pspteam@freemail.hu-ra

Köszönjük!

Megnyilvánulásaim a bloggal kapcsolatban.

Sziasztok!

Társat keresek a bloghoz. Ha valaki csatlakozni akar, az küldjön egy e-mailt a személyes adataival, és egy általa készített cikket bármely témában a pspteam@freemail.hu címre.

Mellesleg továbbra is várom kérdéseiteket ugyanerre a címre.

Milyen az új blog?

Ott voltál az OSG-n?

Tetszett az OSG12?

2009. november 9., hétfő

Menni és meglátni...


Nemrég nézegettem egy-két deszkás videót amit nyáron forgattak. És megcsapott az az érzés. Tudom, ez nem pont jó de én vidáman emlékszek még a teleizzadt pólómra, amit feszítővas (a kezemre gondolok) nélkül nehéz lett volna levenni. Én már most (és szerintem nem csak én vagyok ezzel így) vissza, vagy éppenséggel előrepörgetném az időt. Visszasírom a sátrazásokat, az éjjeli dumálásokat és persze nem utolsó sorban az estébe nyúló deszkázásokat.
Most meg is érkeztünk a lényeghez.
Mi a jó a deszkázásban?
Hát...én csak a magam és a társaságomból tudok gondolatokat meríteni. Ami mindig szóba kerül az a "menni és meglátni" effektus, amikor is egy adott helyen egy-két baráttal nekivágsz a "nagyvilágnak". Nincs annál jobb amikor fél vagy akár két órát is gurulgatsz mire megtalálod a "megálmodott helyet".
A türelem rózsát terem, szokták mondani. De itt szó sincs a türelemről, hiszen addig is gurulsz és addig is tömitek egymás szájába a szavakat. Magyarul nem unatkoztok.
Nem muszáj profi gördeszkásnak lenned hogy jó érezd magad közbe. Én sem azért kezdtem el deszkázni mert azt hittem, hogy én leszek a következő Bam Margera vagy Tony Hawk, és ha még nem elég akkor Rodney Mullen.

2009. november 8., vasárnap

Egy kis történelem.

Remélem kevesen állnak hadilábon ezzel a tantárggyal.(én igen) De talán ezt a "leckét" érdekesnek foglyátok tartani. A wikipédiáról lefordítottam a gördeszka történetét.
Így hát dőljetek hátra és élvezzétek az "órát"!


Amikor az 1950-es években egyre inkább elterjedt a surf az emberek nemcsak a vízen hanem a szárazföldön is át akarták élni a surf-özés érzését. Az első gördeszkák tehát a surf és a görkorcsolya keverékei voltak. Egyszerűen rászerelték a görkori kerekeit a surf-re vagy egy sima fadeszkára. Aztán a 60as években elkezdték fejleszteni a dolgot. Megjelent az első cég ami ráállt az egyre népszerübb őrületre.
Larry Stevenson a Surf Guide kiadója céget alapított és elkezdték az első igazi gördeszkákat gyártani és 1963-ban egy csapatot is alapított. Ugyanebben az évben tartották az első gördeszkaversenyt is. Természetesen Californiában. A deszkások kezdetben az üres medencéket és az utcát támadták meg. Megjelentek az első filmek, magazinok, versenyek és a gördeszkázás új szintre lépett. Már több mint 50 millió deszkát adtak el 1965-ig. Az elkövetkező években a gördeszka még mindig underground sport maradt és főleg csak Californiában és Santa Monicában volt ismert. Larry bár feltalálta a kicktailt mégis a gördeszka virágzásából kimaradt. A 70-es évektől a deszkákra Frank Nasworthynak köszönhetően uretán kerekek kerültek.

A deszka kezdett magasabbra ívelni. Floridában megnyitottak az első skateparkok. Aztán minden államban parkok százai nyíltak.Megjelent a freestyle. 1978-ban Alan Gelfand feltalálta az Ollie-t . A deszkázás időközben összeforrt az újhullám zenekaraival. Kezdett kialakulni az igazi gördeszka kultúra. A 80as évekig a parkok nagyon népszerűek voltak, viszont hiába a sok fejlesztés a gördeszka mégsem tartozott a legbiztonságosabb sportok közé. Sajnos sok park úgy döntött bezárja kapuit. Ennek köszönhetően a deszka népszerűsége megcsappant. A BMX egyre növekvő térthódítása miatt a deszkázás ismét underground szintre süllyedt. Sokan abbahagyták és sok újság is új sportot nyomatott. 1981-ben a Trasher Magazine megpróbálta újraéleszteni a sportot.

Próbálták a deszkásokat tájékoztatni a sport világában történtekről .Versenyeket szerveztek de kicsi volt a részvétel és a díjazás is csekély volt.

Az első versenyt Tony Hawk nyerte 1982-ben.A deszka gyártók mint a Powell,a Santa Cruz és a Tracker mégis nagy fantáziát látott a dologban. Aztán megjelent az első Transworld is.

A Powell megcsinálta az első Bones Brigade videót. Sokan kiálltak a népszerűsítés mellett és sikerült is nekik. A deszka felemelkedett.A 90-es évek elején sok profi deszkás úgy döntött elhagyja a nagy öreg vállalatokat és saját céget alapítottak. Az elsők között volt Steve Rocco is aki megalapította a World Industries-t.

A deszka is elhagyta az oldschool elemeket és megjelentek a newschool trükkök. Megalakult az Etines és a legtöbb kimondottan deszkás cipőt gyártó cég is. A gördeszka megkezdte a negyedik fellendülését. Bár voltak hullámvölgyek mégis sikerült a sportnak fennmaradni miért is?!Mert deszkázni jó!